9 maisto produktai, padėsiantys praturtinti kiekvieno sportuojančio mitybą

Norime Jums pristatyti 9 puikius maisto produktus, idealiai tinkančius sportuojantiems. Praturtinkite savo mitybos racioną aukštos kokybės maistu.

Kai valgote, norėdami gauti jėgos ir energijos, renkatės gerai žinomus maisto produktus, kurie atitinka aukštus mitybos reikalavimus. Tačiau mes norime Jums priminti keletą mažiau minimų produktų, kurie yra labai naudingi. Siūlytumėme šiuos produktus įtraukti į savo mitybos planą, jei norite greičiau priaugti raumeninės masės ir sustiprėti.

1. Jautiena (bei kiti maisto produktai kupini sočiųjų riebalų)

Kultūristai gauna daug naudos iš sočiųjų riebalų (jautienos, kiaušinių, neriebaus pieno). Jautiena vadinama viena populiariausių pasaulyje. Joje gausu nepakeičiamų aminorūgščių, o 200 g jautienos gali pakeisti visą litrą pieno! Jautiena teigiamai veikia virškinimo sistemą ir žarnyną, neutralizuoja dirginančius fermentus, kurių yra skrandžio sultyse, normalizuoja rūgštingumą. Mėsoje gausu geležies, cinko, B grupės vitaminų, E, PP ir pan., todėl dėl savo sudėties ji ypač tinka valgyti žmonės, kurie dirba sunkų fizinį darbą, užsiima sportu. Riebalų šioje mėsoje netgi mažiau nei vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.

Sportuojant su svoriais, o ypač dideliais, reikia suvartoti didesnį kiekį riebalų, tačiau nepersistenkite ir laikykitės savo dienos kalorijų normos.

2. Graikiškas jogurtas

Graikiškas jogurtas – natūralus ir sveikas produktas. Teigiama, kad 100 g graikiškame jogurte be riebalų yra 4 g cukraus, 10 g baltymų, 33 mg natrio, 10 proc. kalcio dienos normos ir, žinoma, mūsų virškinimo sistemai naudingų gyvųjų bakterijų. Kaloringumas – vos 53 kcal/100 g.

Graikiškas jogurtas turi daugiau baltymų nei mums įprastas jogurtas. Tai labai paranku sportuojantiems žmonėms, kurie nori padidinti raumenų masę. Šiame jogurte taip pat daugiau kalcio, bet mažai angliavandenių ir laktozės. Kadangi jogurte gausu probiotikų ir kalcio atsargų, jis stiprina imunitetą, malšina uždegiminius procesus žarnyne, išvaduoja nuo pilvo pūtimo.

Galite naudoti riebesnį arba liesesnį graikišką jogurtą, priklauso nuo to, kiek kalorijų jums reikia gauti, taip stiprinsite savo raumenis. Tačiau, visada siūlome rinktis jogurtą be papildomai  pridėto cukraus.

3. Austrės

Austrės yra cinko šaltinis, kuris vaidina svarbų vaidmenį hormonų (testosterono) gamyboje. Jos – taip pat dietinis, subalansuotas ir nekaloringas produktas, gausus baltymų bei angliavandenių. Šis gurmaniškas patiekalas, kupinas organizmui naudingų medžiagų: cinko, geležies, magnio, vario, kalcio, natrio, jodo, fluoro, fosforo, gliukozės, vitaminų А, В1, В2, В6, С, РР, В12. Tai labai aktualu tiems, kurie sportuoja su dideliais svoriais.

Ypatingos austrių amino rūgštys ir rekordinis cinko kiekis skatina abiejų lyčių atstovų lytinių hormonų sintezę.  Jei austrės Jums per daug egzotiškos, pabandykite pasirinkti kitus maisto produktus, tokius kaip vištienos kepenėlės ar moliūgų sėklos, kurie taip pat turi daug cinko.

4. Avižiniai dribsniai

Avižiniai dribsniai yra beveik kiekviename „geriausio maisto” sąraše. Juos mėgsta visi, nesvarbu, kokios mitybos principų laikytųsi. Netgi tie, kurie griežtai laikosi dietos su mažu kiekiu angliavandenių, truputį sušvelnėja, kai kalbama apie avižinius dribsnius. Taigi kodėl avižiniai dribsniai yra visų sveiko maisto mėgėjų produktų sąrašo pradžioje? Pradėkime nuo skaidulų. Avižos paprasčiausiai yra puikus skaidulų šaltinis – jose yra idealus abiejų būtinųjų rūšių mišinys (55 proc. tirpiųjų ir 45 proc. netirpiųjų).

Tačiau, būtent dėl avižose esančių tirpiųjų skaidulų, vadinamų beta gliukanais, avižiniai dribsniai ir yra tokie vertingi maistine prasme. Avižiniai dribsniai taip pat greitina medžiagų apykaitą. Taigi, avižos šalina šlakus ir reguliuoja riebalų apykaitą, skatindamos svorio kritimą.

Avižinė košė – puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis, ją valgant gerėja medžiagų apykaita, auga raumenų masė. Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio, o trijuose ketvirtadaliuose stiklinės avižinių dribsnių – ląstelienos paros norma.
Venkite valgyti didelį kiekį skaidulinio maisto prieš treniruotę ir iškart po jos, nes 2 valandos po treniruotės yra labai svarbus laikas visų reikalingų medžiagų įsisavinimui organizme.

5. Greipfrutas

Greipfrute yra daug vitamino C, o tai gerina medžiagų apykaitos sistemą. Tyrimai parodė, kad vitaminas C degina riebalus, o pusėje greipfruto yra maždaug 40 mg vitamino C.

Kalifornijos institute atliktas 12 savaičių trukmės tyrimas parodė, kad žmonės, kurie suvalgydavo pusę greipfruto prieš kiekvieną valgį tris kartus per dieną – numetė apie  2 kg savo kūno svorio. Žmonės, kurie valgė įprastai, bet nevalgė greipfrutų –  prarado tik apie 200 g.

6. Žolę valgančios karvės mėsa ir sviestas

Šie produktai turi didelį maistingų medžiagų kiekį. Priklausomai nuo karvės veislės, žole šeriamos jautienos mėsa turi 2 – 5 kartus daugiau omega 3, nei grūdais šeriamos karvės. Be to, tyrimai rodo, kad žole šeriama karvė pateikia didesnę dalį stearino rūgšties, kuris nekelia cholesterolio kiekio kraujyje.

7. Burokėliai

Burokėliai ir burokėlių sultys didina azoto oksido dujų gamybą organizme, kurios išplečia kraujagysles ir pagerina kraujotaką. Pagerėjusi kraujotaka lemia greitesnį deguonies ir maistingųjų medžiagų pristatymą į raumenis ir į kitus aplinkinius audinius. Šis veiksnys pagerina Jūsų savijautą po treniruotės ir jos metu. Atlikti tyrimai nustatė, jog suvalgius 2 vidutinio dydžio burokėlius valandą prieš treniruotę pagerins Jūsų savijautą treniruotės metu ir po jos.

8. Bananai

Bananuose yra bromelaino, kuris, kaip atlikti tyrimai parodė, didina žmogaus libido. Juose taip pat gausu vitamino B, tokio kaip riboflavino. Bromelaino taip pat gausu ananasuose, kurie šimtmečius buvo naudojami centrinėje ir pietų Amerikoje gydyti įvairius virškinimo sutrikimus ir mažinti uždegimą.

Bananai yra svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių – sacharozės, fruktozės, gliukozės, taip pat vitaminų, mineralinių medžiagų. Du bananai suteikia pakankamai energijos 90 minučių trukmės intensyviai mankštai, todėl jie ypač vertinami sportininkų. Bananuose gausu B grupės vitaminų, jie gerina protinę veiklą ir susikaupimą, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui.

Lyginant su obuoliu, bananai turi 4 kartus daugiau baltymų, 2 kartus daugiau angliavandenių, 3 kartus daugiau fosforo, 5 kartus daugiau geležies ir vitamino A ir dvigubai daugiau kitų vitaminų ir mineralų, todėl bananą galima vadinti vienu iš pačių vertingiausių sveikatai vaisių.

9. Vynuogės

Vynuogės –  tikras žmogaus organizmui reikalingų maistingųjų medžiagų lobis. Mokslininkai vynuogėse yra aptikę apie 150 biologiškai aktyvių medžiagų. Garsusis graikų gydytojas Hipokratas teigė, kad vynuogių sultys ir motinos pienas yra lygiaverčiai produktai savo maistingumu ir nauda žmogaus organizmui.  Raudonųjų vynuogių odelėse yra resveratrolio, tai natūraliai atsirandantis augalinės kilmės produktas, kuriame yra polifenolio. Panašiai kaip daugelyje vaisių ir daržovių polifenolis veikia kaip oksidantas organizme. Vynuogės naudingos norintiems sumažinti estrogenų kiekį, didinti raumenų masę. Taip pat vynuogės skatina testosterono gamybą.

9 maisto produktai, padėsiantys praturtinti kiekvieno sportuojančio mitybą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų